Informatie over zilvervisjes

Bent u al bekend met zilvervisjes en papiervisjes? Hier vind u alle informatie over zilvervisjes. Zilvervisjes behoren tot de insecten en worden ook wel suikergast genoemd. De Latijnse naam voor dit insect is Lepisma saccharina. De naam zilvervisjes heeft het insect te danken aan zijn uiterlijk. Het beestje heeft namelijk een zilverachtige glans op de schubben die het lichaam bedekken, daarnaast glippen ze heel erg snel weg. Zilvervisjes komen op vochtige plekken af. Zilvervisjes worden vaak gevonden in keuken en badkamers van oude maar ook nieuw bouwwoningen. Ze komen zowel voor in Nederland als in België. De zilvervisjes hebben geen vleugels en hun jongen worden geboren met direct de vorm van een volwassen. Bij de meeste insecten is dit niet het geval, deze worden geboren als larf en hebben daarna een metamorfose tot eindstadium. Door deze redenen zijn niet alle biologen het er mee eens dat de zilvervis en papiervis tot de insecten behoren. Zilvervisjes komen in de natuur voor op plekken waar het nooit vriest of langdurig koud is. Het insect zit vaak verstopt onder boomschors of afgevallen bladen. Zoals hierboven genoemd zitten zilvervisjes helaas ook graag in huizen. Vaak zitten zilvervisjes verstopt op donkere vochtige plekken in huis. Zilvervisjes bewegen moeilijk over gladde oppervlakken, daardoor worden ze vaak in wasbakken, schaaltjes of keukenlades gevonden. Hieronder leest u meer informatie over zilvervisjes, namelijk hoe ze eruit zien, of zilvervisjes schadelijk zijn, hoe ze zich voortplanten, of ze schadelijk zijn en nog veel meer.

Informatie over zilvervisjes | Hoe zien zilvervisjes eruit?

Zilvervisjes worden ongeveer circa 13 tot 25 mm lang als ze volwassen zijn. Zilvervisjes zijn te herkennen door hun visachtige verschijning, doordat het lichaam breed begint en uitloopt tot een dunnere staart. Of te wel de vorm van het lichaam van de zilvervis is te vergelijken met de vorm van een wortel. Het insect heeft een glanzend zilver grijze kleur, dit zijn de schubben die het lichaam beschermen. Door bovenstaande redenen word het insect ook zilvervisje genoemd. Ook heeft het zilvervisje sprieten, deze zijn korter dan het lichaam. Zilvervisjes vluchten heel erg snel met een visachtige beweging en verstoppen zich vaak tussen kieren. Zilvervisjes kunnen tot wel acht jaar oud worden.

Groep van franjestaarten | Zilvervisje, papiervisje en ovenvisje

Het zilvervisje behoort tot de groep van franjestaarten. Onder de groep franjestaarten vallen de volgende insecten, namelijk: zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes. Deze insecten lijken heel erg veel op elkaar en worden vaak met elkaar verwisseld. Een papiervisje komt vooral voor op drogere plekken en eet papier, vandaar ook de naam papiervisjes. En het ovenvisje komt vooral voor op plekken voor waar een hoge temperatuur is. Het ovenvisje wordt nog maar zelden aangetroffen in woningen. Het ovenvisje wordt eerder gevonden in grote bakkerijen of andere productie plaatsen waar continu een hoge temperatuur aanwezig is. Het echte zilvervisje houdt van een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Zilvervisjes komen zowel voor in oudere woningen als in nieuwbouwwoningen. Vaak komen zilvervisjes voor in nieuwbouwwoningen doordat er nog jaren lang veel vocht ui beton en hout verdampt. Het zilvervisjes heeft sprieten die korter zijn dan het lichaam en ze zijn onbehaard. Het papiervisje kan vergeleken met de zilvervis goed tegen droogte en is vaak te vinden in boekenkasten en dozen. Het papiervisje is te onderscheiden met de zilvervis door dat deze sprieten heeft die even lang zijn als zijn lijf. Daarnaast heeft het papiervisje ook wat haren op zijn lijf. Het nog meest duidelijk verschil tussen het zilvervisje en papiervisje is dat het papiervisje bovenbenen(poten) heeft die wat vliesachtig zijn en wat lichter van kleur dan de rest van zijn lijf. | Informatie over zilvervisjes

informatie over zilvervisjes

Informatie over zilvervisjes | De voortplanting van een zilvervisje

Het voortplantingsproces van de zilvervis is nog maar kort geleden ontdekt. Een mannetjes zilvervisje laat een spermacapsule ergens achter, deze laat biochemische signalen achter voor het vrouwelijk zilvervisje. Het vrouwelijk zilvervisje neemt de capsule op. Een vrouwelijk zilvervisje kan ongeveer 100 eieren leggen. De eitjes worden vaak in groepen gelegd, dit zijn vaak groepen van maximaal 3 eitjes. De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm lang. De eitjes die het vrouwelijk zilvervisjes legt komen vaak uit in week 5 of 6. Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur. Na 4 tot 6 weken kregen jonge zilvervisjes een zilver grijze kleur op hun schubben. Zilvervisjes vervellen naarmate ze groeien, ze vervellen hun hele leven. Een zilvervisje is na 3 tot 24 maanden geslachtsrijp.

Informatie over zilvervisjes | Zijn zilvervisjes schadelijk?

Zilvervisjes zijn ongedierte die niet direct schadelijk zijn. Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor uw gezondheid. De uitwerpselen van zilvervisjes zijn ook niet schadelijk. De uitwerpselen lijken veel op stof en zijn vaak vervelend om in huis te hebben. Zilvervisjes duiden vaak op te hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid kan wel slecht zijn voor de gezondheid. Zilvervisjes houden van cellulose. Cellulose kan in verpakkingen van voedsel voorkomen maar ook in bepaald behang materiaal. Zilvervisjes zijn gek op cellulose en zullen dit dan ook beschadigen. Ze kunnen schade aan de verpakking aanbrengen, maar daardoor eventueel ook in het voedsel zitten. Dit is natuurlijk erg vies! Wanneer zilvervisjes in grote getallen aanwezig zijn kunnen ze schade aan katoenen kleding in kledingkasten veroorzaken. Dit is te herkennen aan kleine gaatjes in de katoenen kledingstukken. Papiervisjes vreten behang en boeken aan, ze kunnen hele archieven aantasten. Zilvervisjes zijn niet fijn om in huis te hebben en roepen een sterk ‘’kakkerlakken in huis’’-achtig gevoel op.

Informatie over zilvervisjes | Het voorkomen en bestrijden van zilvervisjes

Voor het bestrijden van zilvervisjes en voorkomen van zilvervisjes in huis, dient u als eerst de aangename leefomgeving van de zilvervis aan te pakken. Dit kunt u doen door als aller eerst de luchtvochtigheid aan te pakken. De luchtvochtigheid verlagen naar 50% of minder, verwijder hierbij de vochtbronnen. Ook dient het huis of de ruimte waarin ze voorkomen goed geventileerd te zijn, doe daarom af en toe een raam open. Daarnaast is een optimale hygiëne en het zo laag mogelijk houden van de temperatuur van belang. Om het verspreiden van de zilvervisjes te bemoeilijken, kunt u naden en kieren dichten. Wanneer u bovenstaande dingen heeft uitgevoerd, kunt u producten gaan gebruiken speciaal bedoeld voor het bestrijden van zilvervisjes. Er zijn veel soorten producten voor het bestrijden van zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes.Wij bieden een ruim aanbod aan chemische en natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen zilvervisjes aan.

Informatie over zilvervisjes

Onze andere webwinkels

Bezoek ook eens onze andere webwinkels:

www.motten-weg.nl

www.zilvervisjes-weg.nl

www.muggen-weg.nl
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 Beestjes-weg.nl. Snel zelf ongedierte bestrijden. Bestel nu een tegen middel. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel