Informatie over motten
Motten zijn nachtvlinders en worden geboren als larven. De larven worden na 3 tot 6 maanden een volwassen mot. Een mot dat volwassen is, zal gaan uit gaan vliegen. Volwassen motten zullen geen schade aan uw kleding brengen, het zijn juist de larven van de mot die de gaatjes in kleding veroorzaken. De motten larven zijn te herkennen aan hun witte maden-achtige rupsjes uiterlijk. De motten larven eten wol, veren en leren producten. Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben. Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden. Het is daarom van belang dat er van te voren word in gegrepen om problemen te voorkomen. Wanneer beschadigingen in stoffen zich voor doen kan er sprake zijn van een mottenprobleem. De tekenen van de aanwezigheid van motten zijn: het tegen komen van volwassen motten, wormachtige larven (mottenlarven), de zijden buisjes waarin mottenlarven kleven en poppen (zijden cocons) waarin larven zich ontwikkelen.
Informatie over motten | Welke motten eten kleding en hoe te herkennen?
Motten zijn kleine vlinderachtige insecten, die vaak niet langer worden dan een centimeter. De meeste motten vallen onder de naam ‘’nachtvlinders’’. Zoals de naam het al zegt zijn het vlinders die voornamelijk ’s nachts actief zijn. Doordat ze vooral ’s nachts actief zijn hebben ze weinig kleur. De kleine soorten nachtvlinders hebben vaak larven die ook voedsel of kleding van mensen eten, deze worden motten genoemd. Wereldwijd zijn er vele soorten motten, waarvan de larven kleding eten. De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot, zijn de mot soorten in Nederland waarvan de larven kleding eten. Een vrouwtjes mot legt ongeveer tussen de 50 a 100 larven eitjes per keer. Deze larven blijven vier tot zes maanden larve en worden hierna volwassen. Ze ontpoppen zich en komen uit als een volgroeide mot. De volwassen mot beschadigd de kleding niet, dit zijn echt alleen de larven ervan.
De kledingmot, pelsmot en de bruine huismot
De kledingmot is de grootste boosdoener voor kleding. Het is ook de meest voorkomende mot kleding etende mot in Nederland. De kleding mot kan niet buiten in de natuur overleven. Vaak verspreid de mot zich door het aanschaffen van tweedehands producten die vilt bevatten, dit kan wollen kleding zijn maar ook bontproducten. De kleermot is ongeveer 7 tot 8 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van 11 tot 17 mm. De larven van de kledingmot zijn amper zichtbaar, dit komt doordat zei zich ingraven in wollen kleding. De larven van de kledingmot scheiden een soort van spinnenrag uit. In verwarmde huizen kunnen vrouwtjes kledingmotten maar liefst 150 a 200 eitjes leggen. De eitjes van de kledingmot komen na 8 tot 12 dagen uit.
De pelsmot is ongeveer even groot als de kleermot. De pelsmot is vliegt in een bepaald seizoen, namelijk van juni tot en met oktober. De vrouwtjes pelsmot legt vergeleken met de kledingmot een stuk minder eitjes, namelijk ongeveer 80 eitjes. Deze eitjes komen pas in het voorjaar uit. De larven van de pelsmot maken een omhulsel om hun lijf van pluisjes en rag, hierdoor blijven de rupsjes in een kokertje. Het beschermende kokertje dragen ze met zich mee wanneer ze rondkruipen.
Naast de kledingmot en de pelsmot, is er ook nog de kleding etende bruine huismot. De bruine huismot heeft de kleur en het uiterlijk van boomschors. De bruine huismot is een stuk groter vergeleken met de kledingmot en pelsmot. De bruine huismot kan namelijk een vleugelwijdte van 25 mm bereiken. De bruine huismot is de minst voorkomende soort kledingetende mot in Nederland. De bruine huismot houdt van de geur van meel, granen en zaden. Ook houd dit insect van een vochtige omgeving. De larven van de bruine huismot zijn geel/wit en worden tot 2 cm groot. Deze larven zijn duidelijk zichtbaar.
Informatie over motten | Het voorkomen en bestrijden van motten
Heeft u last van motten die uw kleding beschadigen? Met de volgende tips bestrijd u de motten en voorkomt u kledingetende motten! Voordat u met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat voor het bestrijden van motten, is het van belang dat u eerst de leefomgeving aanpakt van de motten. Dit kunt u het beste doen door kleding regelmatig te dragen of het textiel goed te onderhouden. Vuile kleding bevat namelijk voedingstoffen voor motten. Wanneer een kledingstuk een langere tijd niet gedragen is, zullen motten hier sneller op af komen. Ook zweet-, urine-en vetvlekken oefenen een grote aantrekkingskracht op motten uit. Wanneer uw kleding voor een langere tijd wil opbergen, kunt u de kleding het beste eerste wassen en daarna opbergen in plastic zakken of dozen. Zo voorkomt u dat er motten op de kleding af komen. Wanneer u last heeft van motten in het tapijt, stofzuig deze dan vaker en regelmatig. Ook kan het goed helpen om de kleding in de kledingkast niet te dicht op elkaar te hangen en de kast af en toe open te zetten. Houd ook de kledingkasten schoon door af en toe de kast stof te zuigen en met een sopje over de kastbodem te gaan. Door bovenstaande maatregelen toe te passen, zal de leefomgeving voor de motten al een heel stuk minder prettig worden. Wanneer u bovenstaande dingen heeft uitgevoerd, kunt u aan de slag gaan met bestrijdingsmiddelen. Er zijn veel soorten bestrijdingmethodes voor het bestrijden van motten. Zo zijn er producten zoals: lijmvallen, motten-weg geurblokjes, motten-weg geurolie, mottencasette’s, motten Active spray en cederhout. Wij bieden een ruim aanbod in bestrijdingsmiddelen tegen motten, dit zijn zowel natuurlijke als chemische bestrijdingsmiddelen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een goed alternatief voor de chemische mottenballen, namelijk motten-weg geurblokjes. Deze motten-weg geurblokjes zijn 100% natuurlijk en bevatten etherische oliën die de motten doen weren. De blokjes kunnen in een los verkrijgbaar zakje gedaan worden, zodat ze gemakkelijk aan een kleren hanger gedaan worden. Ook zijn de blokjes gemakkelijk te plaatsen in kasten en lades voor het verwijderen van motten.
Onze andere webwinkels
Bezoek ook eens onze andere webwinkels: