Mottenballen zijn kleine witte balletjes die langzaam verdampen. Mottenballen kunnen behoorlijk penetrant ruiken en zijn vaak giftig. In onze webwinkel bieden we zowel de chemische mottenballen (geurballen) aan, als een krachtige 100% natuurlijke mottenbal (geurblokje).

Lees verder over mottenballen of ga direct naar: chemische mottenballen of natuurlijke mottenballen.

De geschiedenis van de mottenbal

Er is weinig terug te vinden over wat mottenballen nu zijn en vroeger waren. Daarom hier een stukje uitleg.

De oorspronkelijke mottenballen waren balletjes die werden gerold van het hars van de kamferboom. Deze boom komt voor in Azië en is familie van de laurier. Deze kamferballen bestonden tot 60% uit kamferolie, de actieve stof in het balletje. Kamferolie is een etherische olie (vluchtige ruikende olie). Deze natuurlijke kamferballetjes zijn duizenden jaren gebruikt om motten te weren uit kleding, maar werden ook in kettingen gedragen om stekende insecten en luizen weg te houden.

Waarschijnlijk werd vanaf de 13de eeuw destillatie toegepast om pure kamfer uit kamferhout te destilleren. Deze pure kamfer is een vaste kleurloze stof en verdampt zonder vloeibaar te worden. Mottenballen van kamfer verdampen langzaam tot er niets meer van over is.

Aan het eind van de 19de eeuw was de vraag naar kamfer groter dan de productie van natuurlijke kamfer en werd er gewerkt aan een methode om kamfer in fabrieken te kunnen maken. Men slaagde hier in 1903 in.
Tevens is er vanaf 1850 gebruik gemaakt van het goedkope naphtaleen uit steenkoolteer om mottenballen te maken. De geur van naphtaleenballen was echter zo sterk en onaangenaam dat deze nooit de kamferballen hebben kunnen verdringen. Ook is naphtaleen giftig voor mensen.

Omdat kamfer in grote hoeveelheden giftig is, heeft men in de Verenigde Staten in 1980 een bovengrens van maximaal 11% kamfer in consumentenartikelen opgelegd. Dit was het einde van de ouderwetse mottenbal. Overigens wordt kamfer nog steeds gebruikt in kruidenbitters en zalven tegen jeuk, waarbij men grotere hoeveelheden binnen krijgt dan via de lucht van kamferballen.

De industrie is toen op zoek gegaan naar alternatieven, waarbij men is uitgekomen op de nu nog in gebruik zijnde para-dichloorbenzeen ballen. Deze ballen heten geurballen omdat para-dichloorbenzeen niet is toegelaten als bestrijdingsmiddel. Paradichloorbenzeen is heel slecht afbreekbaar in het milieu en blijkt ook gezondheidsrisico`s met zich mee te dragen.

Tegenwoordig ziet men steeds meer natuurlijke producten op de markt verschijnen, die qua werking de allereerste mottenbal nabootsen. De kamferachtige oliën in cederhouten hangers en blokjes, maar ook zakjes met de kruiden patchouli, kruidnagels of lavendel berusten op het zelfde principe als de oorspronkelijke kamferballen. 

De Motten-weg geurblokjes zijn een nog krachtiger natuurlijk alternatief. Ze zijn 100% plantaardig, waarbij de werking ook berust op etherische oliën. Ze bevatten zelfs echte kamfer uit kamferhout en rozemarijn, echter in een lage veilige concentratie. De vijf verschillende etherische oliën versterken elkaar in werking tegen motten en worden gedurende lange tijd verdampt uit het blokje van plantaardige was.

Onze andere webwinkels

Bezoek ook eens onze andere webwinkels:

www.motten-weg.nl

www.zilvervisjes-weg.nl

www.muggen-weg.nl
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2025 Beestjes-weg.nl. Snel zelf ongedierte bestrijden. Bestel nu een tegen middel. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel